Rijles krijgen

Tips voor het behalen van je rijbewijs

Je wilt je rijbewijs graag halen, maar hoe pak je dit aan? In dit artikel vind je een handig overzicht met alles dat je moet weten om zo goed voorbereid mogelijk je rijbewijs te gaan halen.

Benodigdheden

Om een rijbewijs te kunnen halen in Nederland moet je aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet je oud genoeg zijn: tegenwoordig kun je je rijbewijs al halen op je zeventiende. Je theorie-examen kun je al op je zestiende halen en beginnen met lessen kan al vanaf 16,5 jaar. Als je als zeventienjarige je rijbewijs hebt behaald mag je totdat je achttien jaar wordt alleen rijden onder begeleiding van iemand die al minimaal vijf jaar zijn of haar rijbewijs heeft en ouder is dan 27.

Ten tweede moet je gezond van lichaam en geest zijn wil je een rijbewijs kunnen aanvragen. Iedereen die rijexamen wil doen moet een gezondheidsverklaring opsturen naar het CBR. Het is verstandig om dit al voor je begint met lessen te doen, misschien mag je namelijk wel helemaal niet autorijden en dan heb je alle lessen voor niets gevolgd, dat zou ook zonde zijn! In de meeste gevallen kun je echter gewoon autorijden, mocht je hier nog vragen over hebben, check het dan even bij het CBR.

De perfecte rijschool

Je voldoet aan alle eisen, wat nu? Het belangrijkste is natuurlijk om een goede rijschool te vinden. Let bij het zoeken naar een rijschool niet alleen maar op de prijs, want soms is goedkoop duurkoop. Een rijschool kan wel heel erg goedkoop lijken maar als je vervolgens veel meer lessen nodig hebt dan bij een iets duurdere rijschool, ben je op de lange termijn veel meer geld kwijt. Op de website van het CBR kun je ook het slagingspercentage van iedere rijschool vinden, hierbij geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Een rijschool kan wel heel erg goedkoop zijn, maar als je vervolgens niet slaagt voor het examen, dan ben je op de lange termijn natuurlijk meer geld kwijt.

Probeer ook altijd het totaalplaatje in je hoofd te krijgen. Hoeveel lessen heb ik nodig, wat zijn de totale kosten, biedt de rijschool een totaalpakket aan dat misschien voordeliger uitvalt? Het theorie-examen kun je in ieder geval vaak het beste boeken bij het CBR zelf, hiermee bespaar je onnodige kosten van de rijschool.

Nu hebben we alleen gekeken naar de kosten, maar de rijinstructeur zelf is natuurlijk ook erg belangrijk. Neem daarom altijd eerst een proefles voor je een pakket koopt. Misschien heb je wel helemaal geen klik met de rijinstructeur, of is het toch niet de auto die je verwacht had waar je in gaat lessen. Let ook hier op, een proefles betekent niet gelijk dat het gratis is, deze kan dus geld kosten!

Rijlessen

Je hebt een goede rijschool uitgekozen en bent misschien zelfs al begonnen met lessen. Hoe haal je nu zo snel mogelijk je rijbewijs? Begin in ieder geval met de theorie. Als je deze goed onder de knie hebt dan is het rijden zelf eigenlijk alleen nog maar oefenen. Zorg er dus voor dat je een goede theoriecursus volgt, zodat je als je straks achter het stuur kruipt precies weet wat je moet doen als je bijvoorbeeld voor een kruispunt zonder stoplichten staat.

Neem ook vooral niet te weinig lessen, bespreek dit goed met je rijinstructeur, deze weet meestal wel hoeveel lessen je ongeveer nog nodig zult hebben. Soms kan het handig zijn om een tussentijdse toets te doen, dit is een soort proefexamen waarin je kijkt welke vaardigheden je al onder de knie hebt, en aan welke je nog moet werken. Ook zie je gelijk hoe een examen eruit ziet en kun je een beetje wennen aan hoe het er straks aan toe gaat bij je echte rijexamen.

Het examen

Je hebt je theorie-examen op zak, je hebt genoeg lessen gevolgd, tijd voor het examen! Waar let de examinator precies op? En waar moet je rekening mee houden om je slagingskans zo hoog mogelijk te maken? De examinator kijkt in principe eerst of je veilig en zelfstandig de weg op kunt. En of je genoeg rekening houdt met de andere weggebruikers. Enkele punten waar de examinator op let zijn:

  • Het kijkgedrag, zie je alles dat je moet zien?
  • Of je de auto voldoende onder controle hebt.
  • Voorrang, verleen je op de juiste momenten voorrang?
  • Inhalen, in- en uitvoegen en het rijden op kruispunten en rotondes.
  • De bijzondere verrichtingen, als je hier nog geen vrijstelling voor hebt behaald tijdens de tussentijdse toets.

Waar het uiteindelijk om gaat is dat de examinator ziet dat jij veilig en zelfstandig kunt rijden. Kleine foutjes zijn geen enkel probleem en het hoeft heus niet allemaal perfect te gaan. Zolang je maar laat zien dat je straks als jij je rijbewijs hebt behaald veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Lisanne