staal laser snijden

Hoe werkt staal laser snijden?

De opkomst van de laser bracht grote innovaties in de meest uiteenlopende segmenten als technologie, gezondheid en in fabricageprocessen bijvoorbeeld. Deze technologische vooruitgang resulteerde in meer behendigheid en precisie bij diverse activiteiten in de industriële sector, zoals lasersnijden van diverse materialen, warmtebehandelingen, lassen, enz.

Het snijden en vouwen van platen was een van de sectoren die baat hadden bij het gebruik van de laser. Het lasersnij proces profiteert van de eigenschappen van het licht van de laserstraal, die een hoge intensiteit heeft en door zich te concentreren op een zeer klein punt hoge temperaturen produceert, waardoor materialen zoals staal, hout, messing, en andere materialen kunnen worden gesneden.

Laser snijden is momenteel een veelgebruikt procédé voor het snijden van diverse materialen. De hoge precisie, snelheid en veelzijdigheid van de lasermachine zijn de belangrijkste voordelen van het laser snijproces. In dit artikel wordt beschreven hoe lasersnijden werkt en welke materialen lasersnijden mogelijk is.

Technische beschrijving van de lasersnij procedure
Lasersnijden is een thermisch scheidingsproces. Het materiaal, dat door de laserstraal wordt getroffen, verhit tot het punt waarop het volledig smelt of verdampt.

Zodra de laserstraal op een bepaald punt volledig door het materiaal is gedrongen, begint het eigenlijke snijproces. Het systeem volgt de gekozen geometrie en scheidt het materiaal. Afhankelijk van de toepassing kunnen de gassen die bij het proces vrijkomen een gunstig effect hebben op het eindresultaat.

Zie hieronder de belangrijkste voordelen van lasersnijden:

1. Het is geschikt voor een verscheidenheid van materiaalsoorten
Geen enkele andere technologie is in staat om zo’n grote verscheidenheid aan organische en anorganische materialen te snijden.

2. Het vereist geen post-processing
Lasersnijden is een scheidingsproces waarbij in veel gevallen geen nabewerking nodig is. Laser verzegelt ook de randen van synthetische stoffen of tapijten, waardoor rafelen wordt voorkomen.

Dit vermijdt de noodzaak van nabewerking procedures zoals mechanisch verzegelen of schuren, afhankelijk van het type materiaal dat wordt verwerkt.

3. Hoge precisie
De resulterende snede is iets groter dan de laserstraal zelf, waardoor elke geometrie met hoge precisie kan worden gesneden. Bovendien kunnen de geïntegreerde camera’s registratietekens maken en automatisch de snijdikte compenseren – zelfs als het originele kunstwerk niet meer is uitgelijnd of vervormd is.

4. Geen gereedschapsslijtage
Lasersnijmachines zijn niet onderhevig aan slijtage, wat bijdraagt tot lagere bedrijfskosten.

Staal laser snijden
Staal laser snijden is een snij activiteit op metalen platen, snijden door elektromagnetische straling op metaallegering gevormd door koolstof en ijzer gebeurt veilig en zeer hygiënisch en accumuleert geen afval.

De procedure wordt uitgevoerd in snijtafels die variëren van 1500mm x 3000mm tot 2500mm x 4000mm.

Voordelen van staal laser snijden
Staal laser snijden garandeert kwaliteit en precisie, en maakt bovendien direct contact met de betrokken materialen overbodig. De precisie van het lasersnijden met details is essentieel omdat de bewerkte stukken later worden toegepast in een reeks operationele processen.

De beweeglijkheid en de loodrechtheid van de vlakken maken het staal laser snijden tot een gedifferentieerde dienst, die kan worden gebruikt in tandwielen, in interne onderdelen van mechanismen en in onderdelen van verschillende marktsegmenten waar precisie van vitaal belang is.

Gemaakt op een virtuele manier en doorgegeven aan de snijmachine, blinkt het staal laser snijden uit in betrouwbaarheid, met de realisatie door middel van geavanceerde software en moderne machines, met behendigheid, beter gebruik van het materiaal en een goede afwerking, waardoor de activiteit snel en efficiënt kan zijn.

De lasersnijtechniek maakt de verscheidenheid van diktes mogelijk, en slaat het ontwerp van de ontwikkelde onderdelen elektronisch op.

Lasersnijden, plasma snijden, machinaal snijden – vergelijking van snijprocessen
Plasmasnijden is een thermisch fusie-snijproces dat vaak wordt gebruikt voor het snijden van staal, roestvrij staal en aluminium. Vergeleken met lasersnijden zijn de belangrijkste nadelen: lagere snijkwaliteit, hoger energieverbruik, meer stofontwikkeling en lawaai.

Door zijn flexibiliteit is plasmasnijden echter vaak geschikter voor het snijden van elektrisch geleidende materialen.

Vergeleken met het mechanisch snijproces hebben lasers verschillende voordelen. Deze omvatten contactloze verwerking, lagere instelkosten, minder verontreiniging en grotere verwerking flexibiliteit.

Elke bewerkingsmethode zal zijn voordelen hebben, afhankelijk van het materiaal en de toepassing, zoals bij het snijden van meerdere gestapelde delen.

Het lasersnijproces vereist aandacht voor enkele procedures om de beste kwaliteit te leveren. Daarom is het belangrijk een beroep te doen op een ervaren bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt.

Lisanne